Diepgaande voedingskennis met een klinische basis
Diepgaande voedingskennis met een klinische basis
Dankzij mijn expertise als klinisch diëtist en als onderzoeker in een ziekenhuis, gecombineerd met mijn intrinsieke interesse in voeding, heb ik als autodidact een breed en diepgaand inzicht ontwikkeld op dit gebied. Dit betekent dat ik zonder tunnelvisie kritisch wetenschappelijk onderzoek analyseer—waarbij ik ook de invloed van financieringsbronnen in overweging neem—en verbanden leg met inzichten uit andere disciplines zoals antropologie en biologie. Het vermogen om deze kennis te interpreteren en om te zetten in praktisch en persoonlijk relevant advies is een vaardigheid die ik jarenlang met 100% toewijding heb ontwikkeld.
Dankzij mijn expertise als klinisch diëtist en als onderzoeker in een ziekenhuis, gecombineerd met mijn intrinsieke interesse in voeding, heb ik als autodidact een breed en diepgaand inzicht ontwikkeld op dit gebied. Dit betekent dat ik zonder tunnelvisie kritisch wetenschappelijk onderzoek analyseer—waarbij ik ook de invloed van financieringsbronnen in overweging neem—en verbanden leg met inzichten uit andere disciplines zoals antropologie en biologie. Het vermogen om deze kennis te interpreteren en om te zetten in praktisch en persoonlijk relevant advies is een vaardigheid die ik jarenlang met 100% toewijding heb ontwikkeld.
Geregistreerd klinisch Diëtist
Geregistreerd klinisch Diëtist
Geregistreerd klinisch Diëtist






Voeding is meer dan wat je eet – het gaat om wat je opneemt
Voeding is meer dan wat je eet – het gaat om wat je opneemt
‘’Je bent wat je eet’’ is de slogan van het voedingscentrum.
Ik geef hier graag een nét iets andere nuance aan. Je bent
namelijk niet wat je eet, maar wat je opneemt uit je eten. Je
kunt namelijk wel stellen dat doperwten leucine bevatten, of
dat er ijzer in een kidneyboon zit en in theorie kan dit kloppen, maar kan je lichaam er iets mee? Je moet voedingsstoffen in het lichaam kunnen opnemen en dat is niet altijd het geval. Soms kan je lichaam een stof die je binnenkrijgt niet omzetten.
‘’Je bent wat je eet’’ is de slogan van het voedingscentrum. Ik geef hier graag een nét iets andere nuance aan. Je bent namelijk niet wat je eet, maar wat je opneemt uit je eten. Je kunt namelijk wel stellen dat doperwten leucine bevatten, of dat er ijzer in een kidneyboon zit en in theorie kan dit kloppen, maar kan je lichaam er iets mee? Je moet voedingsstoffen in het lichaam kunnen opnemen en dat is niet altijd het geval. Soms kan je lichaam een stof die je binnenkrijgt niet omzetten.
‘’Je bent wat je eet’’ is de slogan van het voedingscentrum. Ik geef hier graag een nét iets andere nuance aan. Je bent namelijk niet wat je eet, maar wat je opneemt uit je eten. Je kunt namelijk wel stellen dat doperwten leucine bevatten, of dat er ijzer in een kidneyboon zit en in theorie kan dit kloppen, maar kan je lichaam er iets mee? Je moet voedingsstoffen in het lichaam kunnen opnemen en dat is niet altijd het geval. Soms kan je lichaam een stof die je binnenkrijgt niet omzetten.
Kritisch naar gangbare voedingsadviezen kijken
Kritisch naar gangbare voedingsadviezen kijken
Het Voedingscentrum adviseert een dagelijkse inname van 300-400 gram koolhydraten, voornamelijk uit (volkoren) granen zoals brood. Dit betekent dat koolhydraten de basis vormen van het voedingspatroon. Na een koolhydraatrijke maaltijd produceert het lichaam grote hoeveelheden insuline om de suikers naar de cellen te transporteren. Deze snelle stijging in bloedsuikerspiegel wordt gevolgd door een even snelle daling, waardoor je binnen twee uur opnieuw trek krijgt en
weer wilt eten.
Het gangbare advies is dan ook om regelmatig te blijven eten om "het vuurtje brandend te houden." Dit leidt tot een voedingspatroon waarbij je om de paar uur honger ervaart en continu blijft eten. Ik ben van mening dat dit geen gezonde gewoonte is en tevens niet noodzakelijk. Naast het feit dat granen veel anti-nutriënten bevatten—fyto-toxinen genaamd—leveren ze voornamelijk koolhydraten en nauwelijks vetten of eiwitten. Vet heeft een slechte reputatie gekregen, omdat het vaak in verband wordt gebracht met een verhoogd cholesterolgehalte.
Echter, cholesterol is een essentiële stof die de lever zelf aanmaakt wanneer we het niet via voeding binnenkrijgen. Bovendien is een hoog cholesterolgehalte niet per definitie schadelijk—integendeel. Er zijn meerdere indicatoren wanneer het gaat om het in kaart brengen van het risico op cardio-vasculaire aandoeningen.
Samen kijken we naar alle facetten om een volledig beeld te vormen van de algehele gezondheid, van de inwendige gezondheid en de voedingsstatus evenals het prestatievermogen in de sportschool, en hiermee uiteindelijk het dagelijks welbevinden en jouw energieniveau.
Het Voedingscentrum adviseert een dagelijkse inname van 300-400 gram koolhydraten, voornamelijk uit (volkoren) granen zoals brood. Dit betekent dat koolhydraten de basis vormen van het voedingspatroon. Na een koolhydraatrijke maaltijd produceert het lichaam grote hoeveelheden insuline om de suikers naar de cellen te transporteren. Deze snelle stijging in bloedsuikerspiegel wordt gevolgd door een even snelle daling, waardoor je binnen twee uur opnieuw trek krijgt en weer wilt eten.
Het gangbare advies is dan ook om regelmatig te blijven eten om "het vuurtje brandend te houden." Dit leidt tot een voedingspatroon waarbij je om de paar uur honger ervaart en continu blijft eten. Ik ben van mening dat dit geen gezonde gewoonte is en tevens niet noodzakelijk. Naast het feit dat granen veel anti-nutriënten bevatten—fyto-toxinen genaamd—leveren ze voornamelijk koolhydraten en nauwelijks vetten of eiwitten. Vet heeft een slechte reputatie gekregen, omdat het vaak in verband wordt gebracht met een verhoogd cholesterolgehalte.
Echter, cholesterol is een
essentiële stof die de lever zelf aanmaakt wanneer we het niet via voeding binnenkrijgen. Bovendien is een hoog cholesterolgehalte niet per definitie schadelijk—integendeel. Er zijn meerdere indicatoren wanneer het gaat om het in kaart brengen van het risico op cardio-vasculaire aandoeningen.
Samen kijken we naar alle facetten om een volledig beeld te vormen van de algehele gezondheid, van de inwendige gezondheid en de voedingsstatus evenals het prestatievermogen in de sportschool, en hiermee uiteindelijk het dagelijks welbevinden en jouw energieniveau.
Het Voedingscentrum adviseert een dagelijkse inname van 300-400 gram koolhydraten, voornamelijk uit (volkoren) granen zoals brood. Dit betekent dat koolhydraten de basis vormen van het voedingspatroon. Na een koolhydraatrijke maaltijd produceert het lichaam grote hoeveelheden insuline om de suikers naar de cellen te transporteren. Deze snelle stijging in bloedsuikerspiegel wordt gevolgd door een even snelle daling, waardoor je binnen twee uur opnieuw trek krijgt en weer wilt eten.
Het gangbare advies is dan ook om regelmatig te blijven eten om "het vuurtje brandend te houden." Dit leidt tot een voedingspatroon waarbij je om de paar uur honger ervaart en continu blijft eten. Ik ben van mening dat dit geen gezonde gewoonte is en tevens niet noodzakelijk. Naast het feit dat granen veel anti-nutriënten bevatten—fyto-toxinen genaamd—leveren ze voornamelijk koolhydraten en nauwelijks vetten of eiwitten. Vet heeft een slechte reputatie gekregen, omdat het vaak in verband wordt gebracht met een verhoogd cholesterolgehalte.
Echter, cholesterol is een essentiële stof die de lever zelf aanmaakt wanneer we het niet via voeding binnenkrijgen. Bovendien is een hoog cholesterolgehalte niet per definitie schadelijk—integendeel. Er zijn meerdere indicatoren wanneer het gaat om het in kaart brengen van het risico op cardio-vasculaire aandoeningen.
Samen kijken we naar alle facetten om een volledig beeld te vormen van de algehele gezondheid, van de inwendige gezondheid en de voedingsstatus evenals het prestatievermogen in de sportschool, en hiermee uiteindelijk het dagelijks welbevinden en jouw energieniveau.






Diabetes type 2: vaker omkeerbaar dan je denkt
Diabetes type 2: vaker omkeerbaar dan je denkt
Veel mensen leven met verhoogde glucosewaarden zonder dat ze het weten—totdat het te laat is. Maar het mooie is: zelfs bij diabetes type 2 is het ziektebeeld vaak nog omkeerbaar. Door gerichte voeding en training kunnen de cellen weer gevoelig worden voor insuline, waardoor medicatie overbodig wordt. In veel gevallen zien we binnen twee weken al verbetering, en verdwijnen symptomen volledig binnen enkele maanden. Mensen voelen zich energieker, verliezen gewicht en herwinnen hun gezondheid. Het is bijzonder om te zien hoe iemand letterlijk opbloeit.
Geregistreerd klinisch Diëtist
Geregistreerd klinisch Diëtist
Geregistreerd klinisch Diëtist